515377 - Complex Dienst Gemeentewerken
Veendam L 1665
by Jakob Bruggemalaan 70, Veendam

Omschrijving

De WERKPLAATS (1918, Engelse landhuisstijl) op rechthoekige plattegrond bestaat uit een middenrisaliet onder schilddak met aan weerszijden een lange smalle vleugel onder zadeldak beëindigd met een hoekrisaliet onder schilddak met wolfeinden. De één bouwlaag hoge werkplaats is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap met rietdekking en oranje nokvorsten; drie gemetselde schoorstenen; deels niet-originele goten; op het westelijk en oostelijk dakvlak een dakkapel waarin een samengesteld tweedelig zesruits venster. Het middenrisaliet wordt bekroond met een vierkante houten dakruiter met rechthoekige galmgaten waarop een schilddak met rietdekking. De gevels worden geleed door staande vensters met roedenverdeling onder rollaag.

In het middenrisaliet van de voorgevel (zuidzijde) een niet-originele poort met aan weerszijden een staand achtruits venster. In de voorgevel van de linker vleugel dubbele houten paneeldeuren met negenruits venster, drieruits bovenlichten en ijzeren gehengen en een samengesteld zevendelig twaalfruits venster. In de uitbouw rechts van het hoekrisaliet dubbele houten paneeldeuren met negenruits venster en ijzeren gehengen. In het hoekrisaliet een niet-origineel tweedelig venster (oorspronkelijk dubbele houten deuren) met aan weerszijden een staand twaalfruits venster, waarboven een samengesteld driedelig negenruits venster. In de voorgevel van de rechter vleugel dubbele houten paneeldeuren met getoogd zesruits venster en ijzeren gehengen en een samengesteld zevendelig twaalfruits venster. In de uitbouw links van het hoekrisaliet dubbele houten paneeldeuren met negenruits venster en ijzeren gehengen. In het hoekrisaliet dubbele houten paneeldeuren met getoogd zesruits venster en ijzeren gehengen en aan weerszijden een staand twaalfruits venster, waarboven een samengesteld driedelig negenruits venster. Aan de rechterzijde een niet-origineel gemetseld muurtje, dat de woning met de werkplaats verbindt.

In de westgevel van de linker vleugel een houten deur met drieruits bovenlicht en zesruits zijlichten en twee samengestelde tweedelige twaalfruits vensters.

In het middenrisaliet van de achtergevel (noordzijde) een niet-originele poort met aan weerszijden een niet-originele deur. In de achtergevel van de rechter vleugel een samengesteld driedelig twaalfruits, een samengesteld zesdelig zesruits venster en een platte uitbouw waarin een samengesteld tweedelig twaalfruits venster. In het hoekrisaliet twee staande twaalfruits vensters waarboven een samengesteld driedelig negenruits venster. In de achtergevel van de linker vleugel een samengesteld driedelig twaalfruits venster, een samengesteld zesdelig zesruits venster en een samengesteld tweedelig twaalfruits venster. In het hoekrisaliet twee staande twaalfruits vensters waarboven een samengesteld tweedelig venster (roeden verdwenen). Aan de linkerzijde van het hoekrisaliet een liggend samengesteld tweedelig tweeruits venster.

In de oostgevel van de rechter vleugel een houten deur met drieruits bovenlicht en zesruits zijlichten en twee samengestelde tweedelige twaalfruits vensters. Aan de rechterzijde een niet-origineel schuurtje (niet beschermd).

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de balkenplafonds.

Waardering

Werkplaats van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een werkplaats behorende bij een Dienst Gemeentewerken uit 1918 in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel het exterieur als delen van het interieur

- als goed voorbeeld van het oeuvre van gemeente-architect E. Brader

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere complexonderdelen

- vanwege de opvallende ligging aan de rand van het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats Dienst Gemeentewerken Veendam

poort