Inleiding

Complex bestaande uit een OLDAMBTSTER BOERDERIJ en STOOKHUT, gebouwd in 1874/75 in opdracht van E.G. Dammeijer in een Eclectische stijl. Voor de oorlog brandde de schuur af; deze werd in 1934 herbouwd naar een ontwerp van de architecten E. en J. Timmer uit Wildervank. Sinds omstreeks 1970 is het pand niet meer in gebruik als boerderij. In 1984 werd het interieur gewijzigd.

Het complex is gelegen op een ruim, deels omhaagd perceel op de hoek van de G.H. Streurmanstraat, Beneden Westerdiep en de Dr. B. Brongersstraat. Aan de voorzijde wordt het perceel van de openbare gescheiden door een sloot. In de diepe tuin aan de voorzijde staat links een monumentale groene beuk en rechts een rode beuk.

Waardering

Oldambtster boerderij met stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij met stookhut uit 1874/75 met jongere schuur uit 1934 in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van het voorhuis

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen