515388 - Boerderijcomplex
Veendam L 327
Beneden Westerdiep 89, 9645 AH te Veendam

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (gebouwd in 1874/75 in een Eclectische stijl) en SCHUUR (gebouwd in 1934).

Het één verdieping hoge, geheel onderkelderde VOORHUIS op rechthoekige plattegrond heeft grijsgepleisterde gevels op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte geglazuurde Friese golfpannen; niet-originele dakramen aan zowel de noordoost- als zuidwestzijde; decoratieve houten windveren. De gevels worden geleed door hoekpilasters en T-vensters met halfrond bovenlicht waarin decoratieve houten roedenverdeling met een gepleisterde omlijsting; onder de vensters een decoratief gepleisterd vlak.

De entree met halfronde gepleisterde omlijsting bevindt zich centraal in de symmetrische voorgevel (zuidoostzijde) en bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin glas met halfrond bovenlicht met decoratieve roedenverdeling; zes treden hoge halfronde aangesmeerde stoep. Aan weerszijden van de entree twee T-vensters waaronder een keldervenster met aan de binnenzijde een diefijzer. De top van de voorgevel wordt door vier pilasters in vijf velden verdeeld; centraal een driedelig venster met halfrond bovenlicht waarboven een gepleisterde kroonlijst; aan weerszijden een T-venster en een staand halfrond venster (oorspronkelijk tweedelig).

In de zuidwestgevel drie T-vensters en een verdiept rond venster, waarboven drie samengestelde tweedelige getoogde zaadvensters en waaronder drie getoogde keldervensters met diefijzer.

De schuur is tegen de achtergevel (noordwestzijde) aangebouwd.

In de noordoostgevel drie T-vensters waarboven drie samengestelde tweedelige getoogde zaadvensters en waaronder drie getoogde keldervensters met diefijzer.

De SCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen op een deels gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop grijze en rode muldenpannen; gepleisterde nokschoorsteen; muurankers; deels houten goot op klossen; deels gepleisterd fries; deels goot op houten klossen.

Aan de voorzijde van de eerste krimp aan de zuidwestzijde dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder een betonlatei; aan de zijkant negen getoogde liggende zesruits vensters onder rollaag.

In de achtergevel (noordwestzijde) centraal een niet-originele schuurdeur, twee niet-originele schuifdeuren, vijf getoogde zesruits vensters onder rollaag en zes zesruits zaadvensters onder rollaag.

Aan de voorzijde van de eerste krimp aan de noordoostzijde een zesruits venster onder strek; aan de zijkant twee zesruits vensters onder strek, een niet-origineel klein staand venster, een houten paneeldeur met bovenlicht waarin glas-in-lood onder strek waarvoor een twee treden hoge hardstenen stoep en een niet-originele deur met tweeruits bovenlicht, alle onder strek. Aan deze zijde is de stookhut middels een niet-originele muur verbonden met de schuur. Aan de zijkant van de tweede krimp elf zesruits vensters onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, de houten blinden, in de hal de houten trap met leuning van hout en ijzer, in de voorkamers de marmeren schouwen waarboven decoratief stucwerk en de houten vensterbanken.

Oldambtster boerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij uit 1874/75 met jongere schuur uit 1934 in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van het voorhuis

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur