Inleiding

Complex bestaande uit een DIRECTEURSWONING met aangebouwde GARAGE annex BERGING en vrijstaande SCHUUR. De woning is ontworpen in 1937 door architect Marius Duintjer uit Amsterdam in opdracht van zijn broer de fabrikant J.E. Duintjer in een Zakelijk Expressionistische stijl. De heer D. Schiphuis uit Veendam was belast met de uitvoering. De vrijstaande schuur gelegen aan de achterzijde van het woonhuis stamt uit 1947. In 1958 werd tegen deze schuur een garage aangebouwd.

Het complex is markant gelegen op een ruim perceel aan de oostzijde van de entree van het Julianapark. In de tuin aan de voorzijde staan twee esdoorns. In de diepe omhaagde tuin aan de achterzijde, die grenst aan het park, is deels nog de oorspronkelijke aanleg aanwezig.

Waardering

Directeurswoning met aangebouwde garage annex berging en vrijstaande schuur (garage uit 1958) van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een directeurswoning uit 1937 en schuur uit het derde kwart van de 20e eeuw in de provincie Groningen in een Zakelijk Expressionistische stijl

- vanwege de opvallende functionele vormgeving en detaillering van het complex

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen