515394 - Directeurswoningcomplex
Veendam D 3984
Julianalaan 9, 9641 LX te Veendam

Omschrijving

DIRECTEURSWONING met aangebouwde GARAGE en BERGING gebouwd in 1937 in een Zakelijk Expressionistische stijl.

Twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde DIRECTEURSWONING op rechthoekige plattegrond. De gevels van de begane grond zijn opgetrokken in rode baksteen. De overkragende eerste verdieping heeft witgepleisterde gevels. Het pand wordt gedekt door een overkragend flauw hellend schilddak waarop niet-originele dakbedekking (oorspronkelijk koper); één betonnen schoorsteen, twee pijpen; attiek van ijzeren profielen. De gevels van de begane grond worden geleed door liggende vensters; de gevels van de eerste verdieping door vierkante vensters.

In de voorgevel (zuidgevel) op de begane grond een naar voren springend liggend twaalfruits venster met betonnen kozijn en afgeronde hoeken; op de eerste verdieping drie vierkante vensters.

De entree onder een betonnen luifel bevindt zich in de westgevel en bestaat uit een houten deur waarin glas met zijlicht waarvoor een twee treden hoge stoep; onder het zijlicht een houten brievenbus met aan de voorzijde een ijzeren raster; rechts van de entree een stalen windscherm waarin glas. Boven de entree en de aangebouwde garage met berging (links van de entree) een bovenlicht met roedenverdeling. Aan de rechterzijde van de entree een zevendelig stalen venster. Op de eerste verdieping vier vierkante vensters.

In het linker geveldeel van de achtergevel (noordzijde) een inpandig terras waarvoor een stalen windscherm waarin glas is geplaatst. Rechts van het terras een wit geveldeel waarin een groot vierkant venster, waaronder een driedelig keldervenster in een koekoek afgedekt met een ijzeren rooster. In het rechter geveldeel een liggend venster met nieuwe indeling waaronder twee liggende keldervensters in een koekoek afgedekt met een ijzeren rooster en een houten deur met een ijzeren I-profiel als latei. Op de eerste verdieping twee vierkante vensters en een balkondeur waarvoor een ijzeren balustrade.

Aan de rechterzijde van de oostgevel een inpandig terras met betonnen vloer die aan de voorzijde is getoogd; een tweedelige deur verleent toegang tot het terras. Op de eerste verdieping vijf vierkante vensters.

De aangebouwde GARAGE annex BERGING, opgetrokken in rode baksteen en gelegen links van de entree, is opgebouwd uit een langwerpig volume onder een plat overkragend betonnen dak, dat aan de zuidzijde uitkraagt en fungeert als luifel.

In de zuidgevel een liggende nis onder rollaag opgevuld met metselmozaïek waarnaast een opgeklampte houten deur met ijzeren gehengen.

In de westgevel dubbele houten garagedeuren.

In de noordgevel twee staande tweedelige vensters en twee ronde vensters onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de indeling van de plattegronden, de houten deuren, in de hal de houten trap met aan de rechterzijde een koperen leuning en aan de linkerzijde een afscherming van ronde ijzeren profielen waarin een decoratie van riet, de lamp in helmvorm, in de woonkamer de betonnen troggewelven, bij de haard de tegelvloer, in de kelder de tegelvloer, op de eerste verdieping de ingebouwde houten kasten deels met wasbak en de parketvloeren.

Waardering

Directeurswoning met aangebouwde garage en berging van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als vroeg voorbeeld van een directeurswoning uit 1937 in de provincie Groningen in een Zakelijk Expressionistische stijl

- vanwege de opvallende functionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur