Omschrijving complex:

De buitenplaats De Duinen bestaat uit een eenvoudig vroeg 19e eeuws landhuis met aangebouwde schuur; schuin erachter een boerderij; ten zuidoosten van de gebouwen ligt een klein lichtgeaccidenteerd landschappelijk park, bestaande uit een grote ronde wei met bos met slingerpaden er omheen; verder een a-centrale langwerpige vijver en nog een weiland in de zuidwesthoek; direct ten oosten van het huis een tuinpaviljoentje en twee tuinbeelden; ten westen van het huis een vierkant perceel met een bosje, een wei en de moestuin; voor het huis een grasveld met rondgaand pad en terzijde ervan de restanten van een rotstuin; het geheel is sinds de aanleg in het begin van de 19e eeuw nauwelijks veranderd. De buitenplaats ligt aan de oostrand van Paterswolde en wordt aan de noordzijde begrensd door de Lemferdingelaan, aan de oostkant door weilanden, aan de zuidkant door een boscomplex en aan de westzijde door een begraafplaats en dorpsbebouwing. Het complex bestaat uit: HUIS (1), PARKAANLEG (2), BOERDERIJ (3), PAVILJOEN (4) en TUINSCULPTUUR (5).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

De historische buitenplaats De Duinen is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden;

- als goed voorbeeld van een kleine buitenplaats met een nog gaaf bewaarde aanleg in de landschappelijke stijl.