Inleiding

COMPLEX bestaande uit een OLDAMBTSTER BOERDERIJ met BIJSCHUUR. De boerderij stamt uit 1865-67 en is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl waarin Eclectische elementen zijn te herkennen. In de loop der tijd is de linker schuurmuur deels en de rechter schuurmuur geheel opnieuw opgetrokken. Sinds 1991 is het pand niet meer in gebruik als boerderij. De bijschuur stamt uit 1910/20.

Het complex is gelegen in het als beschermd gezicht voorgedragen Veenkoloniale lint van Kiel-Windeweer aan het Kielsterdiep. Aan de rechterzijde van de boerderij ligt een wijk met aan één zijde loofbomen. De bijschuur ligt links aan de achterzijde en is dwars op de boerderij geplaatst. Het perceel wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een uit omstreeks 1867 stammend eenvoudig ijzeren HEK.

Waardering

Oldambtsterboerderij met bijschuur en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij met bijschuur uit het derde kwart van de negentiende en eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de sobere traditionele vormgeving en detaillering van het complex

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de complexonderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het als beschermd gezicht voorgedragen Veenkoloniale lint van Kiel-Windeweer