515883 - Boerderijcomplex
Hoogezand O 379
Dorpsstraat 138, 9605 PD te Kiel-Windeweer

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ uit 1865-67 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met Eclectische elementen bestaande uit een VOORHUIS en HOOFDSCHUUR.

Het anderhalf verdiepingen hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop zwart geglazuurde Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen op de nok; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door H-vensters onder strek.

De entree bevindt zich centraal in de symmetrische voorgevel (oostzijde) en bestaat uit een houten paneeldeuren met bovenlicht waarvoor een drie treden hoge stoepen van hardsteen en bruine baksteen; houten omlijsting. Boven de entree een zaadvenster. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters, twee tweeruits keldervensters met diefijzer en twee zaadvensters.

In de zuidgevel twee H-vensters, een niet-origineel H-venster (oorspronkelijk deur) en drie tweeruits keldervensters met diefijzer.

De schuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd.

In de noordgevel drie H-vensters en drie keldervensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met omlijsting, de balkenplafonds en de houten vloeren, in de hal de getoogde boog met decoratief stucwerk en de houten tochtdeur waarin gekleurd glas met getoogd bovenlicht en houten omlijsting, in de linker voorkamer de houten schouw, in de rechter voorkamer het stucplafond, de houten luiken, de houten schouw waarboven gestucte pilasters en decoratief stucwerk met tortelduiven, de houten paneellambrizering en de houten vensterbanken.

De zeven vakken tellende HOOFDSCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop rode Hollandse pannen (achterzijde niet-originele golfplaat en rechterzijde niet-originele pannen).

In de zuidgevel aan de voorzijde van de eerste krimp een H-venster; aan de zijkant twee H-vensters en een houten paneeldeur waarin twee getoogde vensters met tweeruits bovenlicht waarvoor een stoep. Aan de voorzijde van de tweede krimp een staand venster; aan de zijkant is de muur deels opnieuw opgemetseld; daarin tien getoogde vierruits vensters onder rollaag en een opgeklampte houten schuurdeur.

In de achtergevel (westzijde) niet-originele schuurdeuren, twee korfboogvormige opgeklampte houten schuurdeuren en zeven halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag.

De noordgevel is opnieuw opgemetseld. Aan de voorzijde van de eerste krimp dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder rollaag; aan de zijkant tien getoogde vierruits vensters onder rollaag.

Oldambtsterboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij uit 1865-67 in de provincie Groningen

- vanwege de sobere traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het als beschermd gezicht voorgedragen Veenkoloniale lint van Kiel-Windeweer

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Akkerbouwboerderij

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Oldambtster boerderij