Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX "Heereweg 322" bestaande uit een STOLPBOERDERIJ die in zijn huidige vorm dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en een naastgelegen vermoedelijk negentiende-eeuwse KAPSCHUUR. De boerderij is gelegen op de hoek van de Heereweg en de Munnikenweg, tussen de buurtschappen Hargen en Camperduin. Deze tot het Noord-Hollandse type behorende stolp dateert in oorsprong uit omstreeks 1700. In het vierde kwart van de negentiende eeuw liet de toenmalige eigenaar Cornelis Gutker, landman en gemeente-ontvanger, het bestaande voorhuis linksvoor en het staarteinde rechtsachter slopen. De voorgevel werd vervangen door een nieuwe. Het vergrote overstek aan de voorzijde van het vierkant doet vermoeden dat de nieuwe voorgevel meer naar voren geplaatst werd zodat de woonvertrekken vergroot konden worden. Blijkens een uit de voorste bedstede tussen de woonkamer middenvoor en de voormalige slaapkamer linksvoor afkomstige plank met het opschrift "in Jaare 1881 verandert Cornelis Druijver/ Gutker" heeft de verbouwing van het voorste gedeelte van de stolp vermoedelijk plaatsgevonden in 1881. Cornelis Druijver was de dorpstimmerman van Groet.

Omschrijving

Het op een ruim erf gesitueerde boerderijcomplex Heereweg 322 bestaat uit twee onderdelen: een aan de noordzijde van de Heereweg gelegen en daarvan door een ruim voorerf gescheiden Noord-Hollandse stolp en op enkele meters ten noordoosten hiervan een bijbehorende kapschuur die direct grenst aan de Munnikenweg. De stolpboerderij is grotendeels opgetrokken uit rode baksteen; de kapberg heeft geteerde houten wanden. Beide objecten zijn voorzien van een rietgedekt schilddak waarvan de noklijn vrijwel haaks staat op de Heereweg.

Waardering

Het boerderijcomplex "Heereweg 322" bestaande uit een stolpboerderij met naastgelegen kapschuur is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een Noord-Hollandse stolp uit het laatste kwart van de negentiende eeuw met een bijbehorende kapschuur.