Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516011
Complexnummer
516009 - boerderij en kapschuur
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82650/62
Kadastrale aanduiding
Schoorl A 1314
Bij Heereweg 322, 1871 GM te Schoorl

Omschrijving

Inleiding

KAPSCHUUR behorend tot het boerderijcomplex "Heereweg 322". De lage gemetselde noord- en westgevel zijn in XXc grotendeels vernieuwd.

Omschrijving

De op nagenoeg vierkant grondplan gebouwde kapschuur is uitgevoerd als een onvolledige stolp waarvan het rietgedekte schilddak boven de uitgebouwde west- en noordzijde lager is doorgetrokken. Het noordelijke dakschild heeft onderaan een pannenrand van rode Hollandse pannen. De houten buitenwanden zijn geteerd.

De aan de Munnikenweg gelegen oostgevel is geheel samengesteld uit brede staande delen afgewisseld met opliggende latten die de tussenliggende naden afdekken. Linksboven bevindt zich een opgeklampt hooiluik afgehangen aan twee kruisgehengen, en rechtsonder een opgeklampte dubbele schuurdeur van kraalschroten afgehangen aan duimgehengen. Boven het gemetselde onderste deel (XXc) heeft de hoge rechter helft van de zuidgevel een identieke gevelbekleding als de oostgevel. Links hiervan is de gevel samengesteld uit geteerde staande planken.

Het rechter gedeelte van de lage westgevel is nog gemetseld in rode handvormsteen waalformaat en voorzien van een klein dichtgezet venster. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een rechthoekig vierkant met aan de westzijde een overstek. Voor de noordelijke ligger van het vierkant is een voormalige boegspriet genomen. De vierkantsstijlen hebben evenals de daksporen een ronde doorsnede.

Waardering

De kapschuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex "Heereweg 322".

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516009. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kapschuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing