Inleiding

Kerkelijk complex bestaande uit een rooms-katholieke KERK in Neo-Gotische stijl gewijd aan de H. Bartholomeus en een rechts aangebouwde PASTORIE, gebouwd in de jaren rond 1870 naar ontwerp van architect E.J. Margry. Het complex is gelegen in een groene omgeving met aan de voorzijde een oprijlaan naar de weg en een Mariabeeld uit de jaren twintig, en aan de achterzijde een begraafplaats, die van de kerk wordt gescheiden door een grote tuin. In de tuin bevond zich vroeger een kapel op een eilandje. Van de kapel is alleen het fundament en de octogonale tuinaanleg op het eilandje over.

De begraafplaats en tuin zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het complex ligt teruggerooid, ongeveer 25 meter van de weg met aan de voorzijde een oprijlaan en een Mariabeeld uit de jaren twintig. Links op het terrein bevindt zich de toegang tot de begraafplaats, die achter de kerk ligt. Tussen de kerk en aangebouwde pastorie en de begraafplaats ligt een tuin met daarin een eiland met een octogonale tuinaanleg, rond de octogonale fundamenten van een verdwenen kapel.

Waardering

Het kerkcomplex H. Bartholomeus is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

-Het complex is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling.

-Het complex is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een neogotische kerk uit het oeuvre van de architect E.J. Margry en vanwege de kwaliteit van het ontwerp. Het complex is voorts gaaf in hoofdvorm en detaillering en heeft enkele waardevolle interieuronderdelen.

-Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de onderlinge samenhang van de complexonderdelen.

-Het complex is stedenbouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging in Nootdorp.