516023 - H. Bartolomeus
Nootdorp A 6549
Veenweg 36, 2631 CL te Nootdorp

Inleiding

PASTORIE gebouwd omstreeks 1870 naar ontwerp van architect E.J. Margry, in sobere Neo-Gotische trant. De pastorie behoort met de links aangebouwde kerk tot het kerkelijk complex H. Bartholomeus, dat teruggerooid ligt op ongeveer 25 meter van de weg. Rechts van de pastorie ligt een smalle sloot.

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderde pastorie van drie bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een samengestelde kap bestaande uit schild- en zadeldaken met de nokrichting dwars op de rooilijn. De dakschilden zijn belegd met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in kruisverband.

De symmetrische voorgevel bestaat uit twee risalerende puntgevels gescheiden door een rechtafgesloten middendeel van één vensteras breedte. De beide puntgevels hebben op de begane grond, in de eerste en de tweede bouwlaag twee T-vensters met glas-in-lood onder segmentbogen. De sierstenen en de lekdorpels zijn van hardsteen, net als de cordonlijst tussen de begane grond en de eerste verdieping. In het metselwerk lijsten van muizen- en bloktanden, de lijst op goothoogte is samengesteld. In de topgevels vierruits vensters met hardstenen kalf onder tweeruits keperboogvormige bovenlichten. De topgevels worden bekroond door hardstenen pirons. Op de gevelhoeken gelede steunberen. De in de eerste bouwlaag centraal geplaatste paneeldeur onder segmentboog, met smeedijzeren deurrooster, bevindt zich achter een houten tochtportaal met lessenaardak.

De rechter zijgevel (zuid) heeft twee uitgemetselde rookkanalen, een T-venster als in de voorgevel, twee ramen met diefijzers onder getoogde, steens strekken en sierlijsten als in de voorgevel.

De achtergevel is vergelijkbaar opgezet als de voorgevel maar heeft op de begane grond twee grote getoogde vensters, geen tochtportaal en op de verdieping een muurdam minder vanwege de aansluiting tegen de kerk.

De linker zijgevel aan de kerkzijde heeft twee uitgemetselde rookkanalen, twee schuiframen en een klein venster.

Van het interieur is onder meer nog bewaard gebleven de oorspronkelijke indeling met rondboog doorgangen, een houten trap en binnendeuren, stucwerk met reliëfs en de betegelde lambrizering.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemble waarde.

-De pastorie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling.

-De pastorie is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een pastorie uit het oeuvre van de architect E.J. Margry en vanwege de kwaliteit van het ontwerp. De pastorie is gaaf in hoofdvorm en detaillering.

-De pastorie heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele samenhang met het naastgelegen kerkgebouw.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Margry, E.J. ; Zuid-Holland