Inleiding

Complex bestaande uit STOOMGEMAAL te Halfweg, gebouwd in opdracht van het Hoogheemraadschap in 1852 ter bemaling van de Haarlemmermeer en een in 1860 gebouwd WONINGBLOK met dienstwoningen, kantoor en werkplaats.

Het complex bestaat uit twee onderdelen: 1. Stoomgemaal, zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer: 19916; 2. Dienstwoningen, zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer: 516027.

Waardering

Het complex van stoomgemaal met dienstwoningen te Halfweg is van algemeen belang uit waterstaatkundig, cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van een gemaal met bijgebouwen uit het midden van de 19de eeuw. Het complex heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de markante ligging op het kruispunt van een ringvaart en een kanaal en vanwege de bewaard gebleven relatie tussen de verschillende complexonderdelen.