Complexgegevens

Complexnummer
516067

Omschrijving

Inleiding

Herenboerderij 'Souburgh' bestaande uit een voornaam VOORHUIS (1857) en een verbouwde STAL (1941), verder met bijbehorend TOEGANGSHEK en APPELSCHUUR, gebouwd op de gronden van de oude heerlijkheid Souburgh. De geschiedenis gaat terug tot ca.1280, toen de Heer Nicolaes van Souburgh hier een hof stichtte omgeven door een rechthoekige gracht. Deze bebouwing werd in ieder geval voor 1654 geslecht, in een archiefstuk uit dat jaar worden de fundamenten genoemd. In het terrein is de bouwplaats nog herkenbaar aan de rechthoekige omgrachting rondom de huidige boomgaard. In de tweede helft van de 18de eeuw groeide de hofstede, gelegen ten oosten van het omgrachte terrein, onder het beheer van Jan G. de Meij, uit tot een buitenplaats met herenhuis, koetshuis en boerenwoning, boomgaard, tuinen, lanen en plantage. Het terrein was toegankelijk via een westelijk en oostelijk gelegen pad voorzien van toegangshekken, waarvan het oostelijke hek bewaard is gebleven en gerestaureerd; de zijhekken zijn gereconstrueerd. In 1856 werd dit herenhuis gesloopt en de huidige herenboerderij opgetrokken (1857) vormgegeven in Eclectische stijl. In 1916 wordt het geheel als hoeve verpacht. De stal, die afbrandde werd in 1941 als staldeel in Traditionalistische trant weer opgebouwd met nieuwe steen en gebinten doch op de oude funderingen en volgens de oude bouwmassa. Bijzonder is de spantconstructie, nl schenkelspanten van het type Voorne Putten. De appelschuur werd in het derde kwart van de 19e eeuw gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl en werd behalve als wagenstalling en dienstwoning gebruikt als droogzolder voor appels. De houten aanbouw tegen de noordgevel is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Herenboerderij bestaande uit een voornaam voorhuis met stal, toegangshek en appelhuis liggen in de zuidpunt van de Souburgpolder aan de Alblas in het buitengebied van Alblasserdam. Het voorhuis ligt met de voorgevel aan de zuidzijde, gericht naar de rivier en heeft een parkachtige voortuin met een vijver, linde- en kastanjebomen en een treurbeuk. Het huis is omgeven door een lusvormige oprijlaan met grind.

De appelschuur staat zuid-westelijk van de boerderij, haaks op de rivier en is met de kopse voorgevel naar het oosten gericht.

Waardering

Complex Souburg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een complex dat in aanleg teruggaat tot in de 13e eeuw en zich in de 18e eeuw tot buitenplaats ontwikkelde. In het midden van de 19e eeuw werd de huidige herenboerderij gebouwd.

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Eclectische bouwstijl van het woonhuis en de Traditioneel Ambachtelijke stijl van de appelschuur. Vanwege de typologische zeldzame appelschuur. Verder vanwege de bijzondere spantconstructie van de in 1941 herbouwde stal, nl. schenkelspanten van het type Voorne Putten. Woonhuis en appelschuur zijn in redelijke mate gaaf.

Stedenbouwkundig is het complex van belang als ensemble van ruimtelijk en functionele gerelateerde objecten in combinatie met een parkachtig aangelegde voortuin. Het complex is beeldbepalend gelegen aan de Alblas in het buitengebied van Alblasserdam.