Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516068
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Souburgh
Complexnummer: 
516067 - Souburgh
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 juni 2006
Kadaster deel/nr: 
41014/41
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alblasserdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Alblasserdam
X-Y coördinaat: 
106306 - 430438

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving complexonderdeel 1

'Souburg' met aangebouwde STAL en met TOEGANGSHEK bestaande uit een woonhuis in Eclectische stijl en een na brand opnieuw opgebouwd stalgedeelte uit 1941 in Traditionalistische stijl. De voorgevel van het twee bouwlagen tellend woonhuis (zuid) is gepleisterd, de beide zijgevels zijn van schoon metselwerk in ijsselsteen. Het zadeldak steekt iets over met een uitkragende top en is thans gedekt met betonpannen; langs de dakrand van de voorgevel zijn gesneden windveren met hangstijlen aangebracht, ook de dakranden van de zijgevel zijn gedecoreerd met siersnijwerk. Het woonhuis heeft een omlopende cordonlijst, de gepleisterde voorgevel is voorzien van hoeklisenen, schijnvoegen en profiellijsten.

Symmetrische voorgevel (zuid) met in de middenrisaliet de entree aan een stoep met hardstenen treden; dubbele deur met glas en een bovenlicht gedecoreerd met een levensboom. Daarboven een balkon steunend op consoles, voozien van een ijzeren balustrade waarachter een dubbele balkondeur geplaatst is onder een bovenlicht met rococo-tracering (wapen en banderol met de naam Souburg). Ter plaatse van de zolderverdieping een gekoppeld rondboogvormig venster met bovenlichten voorzien van een gekartelde bovenrand. Aan weerszijden van de risaliet twee vensterassen met zesruits schuifvensters. In de westelijke zijgevel op de begane grond en de verdieping vier zesruits schuifvensters. De oostelijke zijgevel heeft op de begane grond en de verdieping drie zesruits schuifvensters. De entree bevindt zich centraal in deze gevel en heeft een bovenlicht met een stervormige roedenverdeling.

Het staldeel is breder dan het woonhuis en heeft in de uitspringende kopse gevels aan weerszijden van het woondeel links een dubbele, getoogde inrijdeur en rechts een getoogde staldeur met beslag geplaatst en een rond venster. De zijgevels van de stal worden geleed door korte steunberen, waartussen steeds twee stalvensters met betonnen kozijnen. De achtergevel is voorzien van een excentrisch geplaatste dubbele inrijdeur onder een halfrond bovenlicht met een radiale roedenverdeling. Verder in deze gevel getoogde staldeuren en -vensters, muurankers die het bouwjaar "1941" vormen en drie vierruits vensters ter plaatse van de zolderverdieping.

Aan het begin van de toegangslaan aan de oostzijde staat een TOEGANGSHEK bestaande uit twee pijlers met natuurstenen bekroning en een eenvoudig dubbel spijlenhek.

Waardering

Het huis "Souburg" gebouwd in 1857 met bijbehorende stal uit 1941 en met toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ontwikkeling die teruggaat tot in de 13e eeuw met de stichting van een hof dat tot buitenplaats uitgroeide en vervolgens weer een agrarische functie kreeg.

Het woonhuis, gebouwd in Eclectische stijl is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de rijke detaillering en de gaafheid van het exterieur. Het stalgedeelte, gebouwd in Traditionalistische stijl vormt een karakteristiek en wezenlijk onderdeel het herenhuis.

Het huis 'Souburg' heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex met een appelschuur in combinatie met een parkachtig aangelegde voortuin en een beeldbepalende ligging aan de Alblas.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKortland512954 LCAlblasserdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AlblasserdamD508

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

betreft stalgedeelte

Eclecticismestijlzuiver

betreft woonhuis

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Langsdeelboerderij

stal is van het zijlangsdeeltype

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501941globaalvervaardiging