Inleiding

De r.k. KERK "de H.H. Engelbewaarder" met bijbehorende PASTORIE is gebouwd in 1930-1931 op een terrein dat voor dit doel in 1929 beschikbaar werd gesteld door de familie Heemskerk-Hoogduin. Het ontwerp voor het in het gehucht de Engel gelegen kerkelijke complexje is geleverd door architect Jan Stuyt, die gebruik maakte van een door bouwpastoor Sentenie gemaakte schets. De uitvoerder van de werkzaamheden aan zowel de kerk als aan de met de kerk verbonden pastorie was W. de Vreede uit Noordwijk. De kerk van de Heilige Engelbewaarder is van het type centraalbouw en heeft met name in het interieur stijlkenmerken van de Byzantijnse bouwkunst en kan derhalve als een voorbeeld van de Neo-Byzantijnse stijl worden beschouwd. Van belang in het interieur van de kerk is onder meer de door Jan Dunselman vervaardigde koepelschildering, die evenals het Maria-altaar dateert uit 1931. De door J.

Thiessen uit Roermond ontworpen kruiswegstaties zijn geplaatst in 1954. De wijziging aan het priesterkoor vond in 1960 plaats.

Omschrijving

Complex van een aantal gebouwen, waarvan de kerk en de pastorie de belangrijkste onderdelen vormen. De kerk is een centraalbouw die aan de rechter zijde (zuidzijde) is verbonden met in een sobere stijl gebouwde pastorie. Beide complexonderdelen zijn opgetrokken in baksteen en staan onder met leien gedekte kappen.

Het kerkelijk complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

- Het kerkelijke complex is cultuurhistorisch van algemeen belang als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling.

- Het complex is architectuurhistorisch van algemeen vanwege de karakteristieke vormgeving en detaillering en de samenhang tussen zowel de complexonderdelen als tussen in- en exterieur, die in nauwe relatie staan tot de specifieke functies van de diverse onderdelen van het complex. Het van het complex deel uitmakende kerkgebouw is tevens van belang als een representatieve vertegenwoordiger van een in Nederland niet zo veel meer voorkomend type en als belangrijk werk van een vooraanstaand architect.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek en vanwege de ruimtelijke, visuele en functionele samenhang tussen de complexonderdelen.

- Het kerkgebouw, dat een dominant onderdeel is van het complex, is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van in- en exterieur.

- Vanwege het type en de gaafheid heeft de kerk bovendien enige zeldzaamheidswaarde.