Heereweg 459, 2161 DC te Lisse
Heereweg 459 A, 2161 DC te Lisse

Inleiding

De R.K. kerk "de Engelbewaarder" en de bijbehorende PASTORIE zijn gebouwd in 1930-1931 op een in het gehucht de Engel gelegen terrein, dat voor dit doel in 1929 beschikbaar werd gesteld door de familie Heemskerk-Hoogduin. Het ontwerp voor de met de kerk verbonden pastorie zijn evenals de ontwerpen voor de andere onderdelen van het kerkelijke complex geleverd door architect Jan Stuyt, die gebruik maakte van een door bouwpastoor Sentenie gemaakte schets. De uitvoerder van de werkzaamheden aan zowel de kerk als de pastorie was W. de Vreede uit Noordwijk. De pastorie staat rechts van het kerkgebouw en is er door middel van een tussenlid mee verbonden.

Omschrijving

Vanuit een L-vormige, in schone baksteen opgetrokken pastorie met verdieping onder met leien (Maasdekking) gedekte schilddaken met pironnen op de nokhoeken en platte daken. Gevels voor een deel beëindigd door een lijst van gepleisterde baksteen en deels door een geprofileerde, uitkragende gootlijst op klampen. Alle vensters rechtgesloten en voorzien van kruisramen met glas-in-lood in de bovenramen. De bovenramen van de vensters zijn met elkaar verbonden door midden van een uit staande bakstenen samengestelde lijsten. Asymmetrisch vooraanzicht met rechts een vijfzijdig risaliet en links een drie- assige gevelpartij met entree. Alle vensters zijn rechtgesloten en voorzien van kruisramen en glas-in-lood bovenramen onder strekken (begane grond) en rollagen (verdieping). Entree met de oorspronkelijke paneeldeur met glas-in-lood in driedelig bovenlicht onder rollaag. Boven een granieten stoepje staande deur in een ondiepe portiek met gemetselde archivolten en een keperboog, onder een eveneens keperboogvormige, op schoren rustende houten luifel. In de kappen, boven de middelste traveeën een driehoekig dakkapelletje met diepliggend rondboogvenster.

Linker zijgevel met een slechts één travee breed rechter geveldeel. Het deel hier links van is iets lager, heeft een plat dak en minder hoge venster op de verdieping. De iets hoger opgaande gevelpartij daar links van sluit op de begane grond aan op een onder plat dak staand tussenlid voor verbinding met de kerk.

Op de verdieping hierboven staan twee vensters. Achtergevel met in het rechter gedeelte een brede travee met in beide bouwlagen een identiek zesdelig venster. Op de begane grond hier links van een deur met tweeruits-venster onder een bovenlicht met ruitvormige raamverdeling.

Links van de deur een kleiner, hoog in de gevel geplaatst, tweedelig venster met diefijzers. Op de verdieping van dit geveldeel twee vensters met kruisraam, vergelijkbaar met de vensters in de travee hier links van. Licht risalerende linker gevelpartij met per bouwlaag twee vensters met kruisraam. Rechter (zuid-westelijke) zijgevel met een vijfzijdige bakstenen erker met openslaande glasdeuren onder een gedeeld bovenlicht en een vijfledig, half tentdak met leien gedekt. Erkervensters aan weerszijden hiervan met gedeelde bovenlichtenen. Verdiepingsvensters voorzien van kruisramen. In de smalle zijtraveeën van de erker een smal venster. Linksboven in de gevel een klein, ruitvormige tegeltableau met het jaartal 1930.

Het INTERIEUR van de pastorie is voor een deel in oorspronkelijke staat gebleven. De hal is, evenals enkele andere ruimtes, voorzien van een betegelde vloer. Boven de bordestrap bevindt zich een daklicht met roedenverdeling. De deuren zijn de oorspronkelijke. De doorgangen naar de diverse bouwdelen zijn voorzien van rondbogen.

Waardering

- De pastorie is cultuurhistorisch van algemeen belang als onderdeel van een complex dat een bijzondere uitdrukking is van een geestelijke ontwikkeling.

- De pastorie is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de karakteristieke vormgeving en detaillering en de samenhang met de kerk.

Het huis is tevens van belang als behorend bij een representatieve vertegenwoordiger van een weinig meer voorkomend type kerk en als onderdeel van een door een vooraanstaand architect ontworpen complex.

- De pastorie heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex met ruimtelijke, visuele en functionele samenhang tussen de complexonderdelen.

- De pastorie is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Stuyt, J. ; Zuid-Holland