Inleiding

De DOOPSGEZINDE KERK met KOSTERIJ, ORGEL en HEKWERK op de hoek van de Bleekstraat en Tuinstraat is in 1909 gebouwd in een sobere Um-1800 stijl naar een ontwerp van H. H. Kramer. De kerk, die samen met de kosterij één geheel vormt, heeft zijn ingang aan de Bleekstraat. Voor en aan de linkerzijde van de kerk ligt een tuin, omheind aan de Bleekstraat-zijde door een ijzeren HEK met spijlen met speerpunten; de ingang wordt gevormd door twee gemetselde pijlers met twee licht gebogen vleugels. Tegen de rechterzijde van de kerk ligt de kosterij die als het ware iets in de flank van de kerk is geschoven. De ingang van de kosterij ligt aan de Tuinstraat. Op het trottoir voor de kosterij staat een ijzeren HEK. Het architectonisch opvallende complex bezit een hoge mate van gaafheid.

De Kerk en Kosterij zijn opgetrokken in donkerrode baksteen onder een samengesteld dak, gedekt met een grijze gegolfde Friese pan; op de nokpunten zinken pirons; eenvoudige bakgoot op klossen. De topgevels hebben bepleisterde aanzetstenen en een halfrond gestucte topbekroning met een palmet. Het een-klaviers mechanisch ORGEL is gemaakt in 1890 door de fa L. van Dam en Zn. te Leeuwarden, met gebruikmaking van enig pijpwerk uit het voorgaande orgel van A. van Gruizen uit 1839.

Waardering

De Doopsgezinde Kerk, Kosterij, Orgel en Hekwerk te Makkum zijn van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;