Tuinstraat 16, 8754 CW te Makkum

Omschrijving

KOSTERSWONING, gebouwd in 1909 in sobere Um-1800 stijl naar ontwerp van H. H. Kramer. De woning vormt een geheel met de Doopsgezinde Kerk.

De Tuinstraatgevel van de woning heeft een centraal uit het gevelvlak springende topgevel met een ingangsportiek voorzien van zijlichten; hierboven een dubbel venster onder een rondboog; links hiervan twee T-vensters onder een rondboog met een negen-ruits bovenlicht; rechts drie hoge T-vensters met twaalf-ruits bovenlicht; in het dakvlak aan weerszijden van de topgevel twee dakkapellen met zes-ruits bovenlicht.

De Bleekstraatgevel is een topgevel, die iets voor de kerk naar binnen springt, met op de begane grond een pui waarin drie vensters met twee zes-ruits- en één twaalf-ruits bovenlicht; op de verdieping een dubbel venster voorzien van luiken, met halfronde bovenlichten onder een rondboog.

De achtergevel die samenvalt met die van de kerk is blind.

Het sobere INTERIEUR van de woning is vrij gaaf en bevat onder meer balkenplafonds; alle binnenkozijnen en deuren zijn origineel; in de woonkamer een schouw met zeven Makkumer tegels met schepen; op de vliering is een toegang tot het orgelbalkon. In de consistorie, die toegang geeft tot de kerk, zijn onder meer een originele hoekschouw met houten boezem aanwezig en een balkenplafond.

Waardering

De kosterij van de Doopsgezinde Kerk te Makkum is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de architectonische gaafheid van ex- en interieur.