Inleiding.

Aan de noordelijke zijde van de Dorpsstraat staat, tegenover de R.K. kerk, de voormalige BROUWERSWONING (1), daterend uit ca. 1890. Achter het woonhuis staat een PAARDENSTAL (2), waarschijnlijk omstreeks 1900 gebouwd.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid in westelijk Brabant, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis met bedrijfsruimte. Het is van architectuurhistorisch belang door de verzorgde en in de context van het platteland typerende en representatieve stijl en detaillering. Het geheel is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid van een dergelijke brouwerswoning.