516680 - Brouwerswoning met paardestal.
Huijbergen B 1105
Huijbergen B 1102
Bij Dorpsstraat 3, 4634 TM te Woensdrecht
Bij Dorpsstraat 5, 4635 BC te Huijbergen

Inleiding.

Aan de noordelijke zijde van de brouwerswoning staat de voormalige PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1900. De stal staat met de nok vrijwel parallel aan die van het woonhuis.

Omschrijving.

De stal heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. In de bakstenen muren zijn zesruits ijzeren stalvensters van liggend formaat aangebracht. Aan de noordelijke zijde heeft het dak een fors overstek, rustend op eenvoudige ijzeren kolommen. In de noordelijke gevel een viertal gedeelde, opgeklampte paardendeuren.

Waardering.

De paardenstal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van westelijk Brabant. Het object is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat van belang is vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)