Inleiding

Ten oosten van de kom van Huijbergen staat, tegen de rijksgrens met België, een boerderij-complex bestaande uit een LANGGEVELBOERDERIJ en een PUT. De boerderij dateert uit omstreeks 1875 en is gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl. Omstreeks 1990 zijn de stal- en de deeldeuren in de voorgevel van de boerderij dichtgezet.

De ten oosten van het complex gelegen schuur valt buiten de bescherming. Van belang is de erfbeplanting met drie snoeilinden, beukenhaag en eiken.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in westelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het geheel van belang vanwege de sobere ornamentiek en de vormentaal van het exterieur.

Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en van de functionele en visuele samenhang van gebouwen, erf en beplanting, en is als voorbeeld van een boerderijcomplex zeldzaam geworden.