516683 - Langgevelboerderij
Huijbergen B 531
Vijverstraat 6, 4635 RA te Huijbergen

Inleiding.

De langgevelboerderij dateert uit omstreeks 1875 en staat in een flauwe bocht van de Vijverstraat, met de nok parallel aan de straat. De boerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl heeft de traditionele opzet van de langgevelboerderij, maar omstreeks 1990 zijn de deeldeur en staldeur in de voorgevel dichtgemetseld. Opvallend is dat de achtergevel een globaal dezelfde indeling heeft als de voorgevel, een zeldzaam verschijnsel.

Omschrijving.

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. Op de brandmuur en op de westelijke zijgevel staat een schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en aan alle zijden voorzien van zware smeedijzeren muurankers. Het woonhuis heeft in de straatgevel een opgeklampte voordeur met bovenlicht, geflankeerd door beluikte zesruits schuifvensters. Het bedrijfsgedeelte is voorzien van dichtgezette deeldeur, staldeur en een drietal stalvensters met ijzeren vorktracering. In de achtergevel heeft het woonhuis een indeling als in de voorgevel, zij het dat de luiken hier paneelluiken zijn. Het bedrijfsgedeelte heeft hier een symmetrische opzet: een paar opgeklampte deeldeuren onder korfboog wordt geflankeerd door een ijzeren stalvenster met vorktracering en een opgeklampte staldeur met beglaasd halfrond bovenlicht, voorzien van vorktracering.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in westelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij.

Architectuurhistorisch is het geheel van belang vanwege de sobere ornamentiek en de vormentaal van het exterieur. Het huis is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als onderdeel van een samenhangende meerledige hoeve zeldzaam geworden.

Deeldeur en staldeur in voorgevel dichtgemetseld.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij