COMPLEX Kapelstraat 1-3 Gilze-Rijen (Molenschot)

Inleiding.

Het complex bestaat uit de H. ANNAKERK (1) aan de Kapelstraat 1, de bijbehorende PASTORIE (2) aan de Kapelstraat 3. De bouw van de kerk betekent de bevestiging van de omzetting van rectoraat naar parochie in 1879. De kerk is een Neogotisch ontwerp van J.J. van Langelaar uit 1887. Na schade opgelopen te hebben in de Tweede Wereldoorlog werd de kerk in 1953-1958 in overeenkomstige stijl uitgebreid met zijbeuken. Tevens was de torenspits beschadigd waarna deze negen meter werd ingekort. De pastorie werd gebouwd in 1879 in sobere Eclecticistische stijl. De ramen werden in 1993 aangepast tegen geluidsoverlast van de nabijgelegen luchtmachtbasis. Waardering.

Het complex is van algemeen belang.

Het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleinschalige ontwikkeling van kerkelijke architectuur. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect J.J. van Langelaar.

Met name de kerk is van belang vanwege de toegepaste stijlelementen, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex is van bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het gehucht. Bovendien is het van groot belang voor het aanzien van de streek. Het complex is waardevol vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.