Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516949
Complexnummer: 
516947 - H. Annakerk en Pastorie
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 oktober 2003
Kadaster deel/nr: 
15082/51
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gilze en Rijen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Molenschot
X-Y coördinaat: 
119960 - 398358

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Kapelstraat 3 onderdeel II de pastorie Gilze-Rijen (Molenschot)

Inleiding.

De PASTORIE werd gebouwd in 1879 in sobere Eclecticistische stijl. De dakkapel dateert mogelijk uit ca. 1900-1910. In de Tweede Wereldoorlog raakte een deel van het stucwerk beschadigd, dat nadien weer hersteld werd. Inwendig zijn er enkele verbouwingen geweest. In 1993 werden de ramen vervangen door exemplaren die de geluidsoverlast van de nabijgelegen luchtmachtbasis konden opvangen.

Omschrijving.

De tweelaagse PASTORIE heeft een rechthoekige plattegrond. De voorgevel telt vijf traveeën, op het schilddak liggen verbeterde Hollandse dakpannen.

De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De zesruits schuiframen hebben hardsteen dorpels en raambefjes. Horizontaal wordt de gevel geleed door een geprofileerde cordonlijst en een fries onder de goot. Centraal bevindt zich een portiek. Dit is voorzien van aanzetstenen en een sluitsteen; in de binnenhoeken bevinden zich geprofileerde kunststeen consoles. In het portiek bevindt zich een paneeldeur met ijzeren sierrooster.

Het gepleisterde fries met velden wordt in het midden doorbroken door een gemetselde dakkapel met trapgevel. Het fries wordt aan weerskanten van de dakkapel besloten door een uitkragende rand op voluutconsoles. Hiertussen bevindt zich een naambordje waarop "St. Anna 1879" staat geschreven. Het raam van de dakkapel is tweeruits openslaand met een halfrond bovenlicht met sierroeden. De trapgevel is voorzien van een gekruld smeedijzeren anker en een licht gewelfde kunststenen bekroning op de top. De rechterzijgevel heeft op de begane grond en op de verdieping een nieuw raam uit ca. 1960. De linkerzijgevel is blind. Zowel de zij- als de achtergevels hebben in plaats van een gepleisterd fries een tandlijst onder de goot en een uitkragend bakstenen randje. De achtergevel heeft op de begane grond een vernieuwde paneeldeur en een breed vernieuwd raam. Op de etage bevinden zich schuifvensters. Aan de linkerachterzijde bevindt zich een eenlaagse rechthoekige uitbouw onder schilddak met zwarte oudhollandse dakpannen, als opslagruimte en bijkeuken. De gevels hiervan bestaan uit machinale baksteen en zijn voorzien van rechte muurankers.

De ruimte bezit twee vernieuwde paneeldeuren, de linker met gedeeld bovenlicht. Het grote driedelige raam rechts dateert uit ca. 1960. Een lange gang doorsnijdt het pand vanaf de voordeur. Deze gang is voorzien van polychrome cementtegels met een meanderrand aan de zijden en een geometrisch patroon in blauw, bruin, zwart en crème. Rechts voor bevindt zich een spreekkamer, hierachter een zijgang met links toegang tot de keuken en rechts de steektrap naar de verdieping. Links bevinden zich de deuren naar de voor- en achterkamer. Deze vertrekken zijn voorzien van een stucplafond.

De voortuin van de pastorie is afgezet met een ijzeren hek met dubbele pijlpuntenrij.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang.

De pastorie heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleinschalige ontwikkeling van kerkelijke architectuur in een kleine dorpskern. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl. Het gebouw is belangrijk vanwege de relatieve gaafheid van het in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKapelstraat35124 RLMolenschot

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Gilze en RijenH2332

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden

Beeld en Calvariekruis en St. Annakapel

Eclecticismeinvloeden

Pastorie

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18791879globaalvervaardiging

Pastorie

19001910globaalverbouwing

Dakkapel

19931993globaalrestauratie

Vervanging ramen

18901890globaalverbouwing

Beeld en Calvariekruis

16101610globaalverbouwing

St. Annakapel

19601960globaalrestauratie

Restauratie St. Annakapel

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Langelaar, J.J. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur