Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516949
Complexnummer
516947 - H. Annakerk en Pastorie
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/40
Kadastrale aanduiding
Gilze en Rijen H 2332
Kapelstraat 3, 5124 RL te Molenschot

Omschrijving

Kapelstraat 3 onderdeel II de pastorie Gilze-Rijen (Molenschot)

Inleiding.

De PASTORIE werd gebouwd in 1879 in sobere Eclecticistische stijl. De dakkapel dateert mogelijk uit ca. 1900-1910. In de Tweede Wereldoorlog raakte een deel van het stucwerk beschadigd, dat nadien weer hersteld werd. Inwendig zijn er enkele verbouwingen geweest. In 1993 werden de ramen vervangen door exemplaren die de geluidsoverlast van de nabijgelegen luchtmachtbasis konden opvangen.

Omschrijving.

De tweelaagse PASTORIE heeft een rechthoekige plattegrond. De voorgevel telt vijf traveeën, op het schilddak liggen verbeterde Hollandse dakpannen.

De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De zesruits schuiframen hebben hardsteen dorpels en raambefjes. Horizontaal wordt de gevel geleed door een geprofileerde cordonlijst en een fries onder de goot. Centraal bevindt zich een portiek. Dit is voorzien van aanzetstenen en een sluitsteen; in de binnenhoeken bevinden zich geprofileerde kunststeen consoles. In het portiek bevindt zich een paneeldeur met ijzeren sierrooster.

Het gepleisterde fries met velden wordt in het midden doorbroken door een gemetselde dakkapel met trapgevel. Het fries wordt aan weerskanten van de dakkapel besloten door een uitkragende rand op voluutconsoles. Hiertussen bevindt zich een naambordje waarop "St. Anna 1879" staat geschreven. Het raam van de dakkapel is tweeruits openslaand met een halfrond bovenlicht met sierroeden. De trapgevel is voorzien van een gekruld smeedijzeren anker en een licht gewelfde kunststenen bekroning op de top. De rechterzijgevel heeft op de begane grond en op de verdieping een nieuw raam uit ca. 1960. De linkerzijgevel is blind. Zowel de zij- als de achtergevels hebben in plaats van een gepleisterd fries een tandlijst onder de goot en een uitkragend bakstenen randje. De achtergevel heeft op de begane grond een vernieuwde paneeldeur en een breed vernieuwd raam. Op de etage bevinden zich schuifvensters. Aan de linkerachterzijde bevindt zich een eenlaagse rechthoekige uitbouw onder schilddak met zwarte oudhollandse dakpannen, als opslagruimte en bijkeuken. De gevels hiervan bestaan uit machinale baksteen en zijn voorzien van rechte muurankers.

De ruimte bezit twee vernieuwde paneeldeuren, de linker met gedeeld bovenlicht. Het grote driedelige raam rechts dateert uit ca. 1960. Een lange gang doorsnijdt het pand vanaf de voordeur. Deze gang is voorzien van polychrome cementtegels met een meanderrand aan de zijden en een geometrisch patroon in blauw, bruin, zwart en crème. Rechts voor bevindt zich een spreekkamer, hierachter een zijgang met links toegang tot de keuken en rechts de steektrap naar de verdieping. Links bevinden zich de deuren naar de voor- en achterkamer. Deze vertrekken zijn voorzien van een stucplafond.

De voortuin van de pastorie is afgezet met een ijzeren hek met dubbele pijlpuntenrij.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang.

De pastorie heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleinschalige ontwikkeling van kerkelijke architectuur in een kleine dorpskern. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl. Het gebouw is belangrijk vanwege de relatieve gaafheid van het in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516947. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1879
1879
globaal
Pastorie
verbouwing
1900
1910
globaal
Dakkapel
restauratie
1993
1993
globaal
Vervanging ramen
verbouwing
1890
1890
globaal
Beeld en Calvariekruis
verbouwing
1610
1610
globaal
St. Annakapel
restauratie
1960
1960
globaal
Restauratie St. Annakapel

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Beeld en Calvariekruis en St. Annakapel
Eclecticisme
invloeden
Pastorie

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Langelaar, J.J. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur