Inleiding.

WOONHUIS-complex in Chalêt-stijl bestaande uit twee onderdelen: woonhuis en schuur. Het is verplaatst in 1924 van Poppel (België) naar Goirle door Cornelis Robben, directiesecretaris bij de Goirlese N.V. H. van Puijenbroek Textiel Maatschappij. Het huis, met een houten skelet, is gefabriceerd door de fabrikant Humphreys Ltd. met vestigingen in Engeland en België. Het stond in 1913 op de wereldtentoonstelling in Gent. Een bronzen bord op het basement van het huis verwijst naar de adressen van deze fabrikant: Humphres Ltd. constructeurs Londres et 36. Boul/d. Baudouin Bruxelles. Na afloop van de tentoonstelling is het modelhuis geplaatst naast de trambaan aan de Miertsedijk op het landgoed Pannenhoef in Poppel (België). Het huis stond op de kop van de oprijlaan van het landgoed en het droeg daar de naam "Villa Diana".

Het woonhuis en de schuur hebben een eigen huisteken: alle gevelmakelaars van de daken hebben een bekroning van een houten witgeschilderde kegel. Op het erf bevindt zich een garage; deze behoort echter niet tot het monument.

Waardering.

Het complex van algemeen belang. Het is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een culturele, technische en typologische ontwikkeling. Het complex is van belang wegens innovatieve waarde als goed en herkenbaar voorbeeld van prefabricage in hout. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. Het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Het complex is van belang wegens de architectuur-historische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.