Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516990
Complexnummer
516988 - Chalet-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82827/185
Kadastrale aanduiding
Goirle A 1349
Tilburgseweg 119, 5051 AC te Goirle

Omschrijving

Inleiding.

SCHUUR met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het washuis en toilet van het huis.

Omschrijving.

De schuur heeft een zadeldak met overstek. Het dak is gedekt met een rode Tuile du Nord met op de koppen houten windveren en gevelmakelaar met een kegelvormig huisteken als bekroning. Aan de kant van het woonhuis heeft de schuur een toegangsdeur met ernaast een roedenvenster. Aan de straatkant eveneens een roedenvenster.

Het opgaand werk heeft overeenkomsten met dat van het woonhuis. Het bestaat uit een laag gemetseld bakstenen basement van machinale rood/paarse steen gemetseld in kruisverband. Hierop een houten skelet aan de buitenkant bekleed met gegalvaniseerde ijzeren golfplaten voorzien van horizontaal en verticaal stijl en regelwerk waardoor een houten vakwerk ontstaat. Het houtwerk van dak en wanden is donkergroen geschilderd, dit in sterk contrast met de vensters en golfplaten die een witte lichte kleur hebben.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een culturele, technische en typologische ontwikkeling. Het complex is van belang wegens innovatieve waarde als goed en herkenbaar voorbeeld van prefabricage in hout. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. Het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Het complex is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516988. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden