Inleiding.

Aan de oostelijke zijde van de Kerkstraat staat, ten zuiden van de kruising met de Goirleseweg, het R.K. complex van de St. Antonius Abt-parochie, bestaande uit kerkgebouw (1), pastorie (2) en H. Hartbeeld (3). De pastorie is het oudste; deze dateert uit 1874. De Antonius Abt-kerk werd ontworpen door de West-Brabantse architect P. van Genk en dateert uit 1895. Het H.Hartbeeld is omstreeks 1920 geplaatst.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in Midden-Brabant; architectuurhistorische waarden: het complex heeft bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het is van belang binnen het oeuvre van de architect als voorbeeld van een eenvoudige, dorpskerk; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; ensemblewaarden: het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de voor de negentiende-eeuwse kerkdorpontwikkeling in Noord-Brabant typerende lintbebouwing; gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.