Inleiding.

Het complex "DE JORISSENHOEVE" bestaat uit de BOERDERIJ (1) met STAL (2). De boerderij is gebouwd in 1941-1942, de stal in 1938 in Delftse Schoolstijl met Neo-barokke elementen. Het complex staat op en behoort tot het terrein Jorissenhoeve, een landgoed van de familie Carliër met een eveneens van Rijkswege beschermd jachthuis.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van modelboerderijen op landgoederen in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de ornamentiek. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van met name het exterieur en de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het complex is belangrijk vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid van een dergelijk ontwerp.