517040 - De Jorissenhoeve
Rucphen K 1347
Achtmaalsebaan 17, 4721 SM te Schijf

Inleiding.

De STAL behorende bij de boerderij Jorissenhoeve werd gebouwd in 1938 in een stijl verwant aan de Delftse School met Neo-barokke elementen. De stal bevindt zich, iets achterwaarts verschoven, parallel aan de boerderij.

Omschrijving.

De stal heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met rode muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen met rollagen en siermetselwerk. Voor- en achtergevel worden gekenmerkt door een in- en uitzwenkende topgevel. Het metselwerk wordt gesteund door overhoekse schuin aflopende steunberen. De voorgevel aan de straatzijde heeft op de begane grond links een getoogde staldeur en in het midden getoogde dubbele staldeuren. Rechts een zesruits stalraam met rondboog spaarveld.

De balklaag en de kapconstructie worden aangegeven door gekrulde smeedijzeren sierankers. In de topgevel een getoogd hooiluik en aan weerskanten een zesruits stalraam onder rondboogvormig spaarveld. De in- en uitgezwenkte delen hebben trappen met natuursteen afdekplaten. Als zolderraam dient een vierruits ijzeren rondraam. De topgevel wordt bekroond door een pilaster met sierkogel. De zijgevels bezitten zesruits stalramen onder rondboog, midden rechts een getoogde staldeur. De zijmuren bezitten rechte muurankers van verschillende lengte. Links voor is een afwijkend groot zestienruits schuifvenster geplaatst. De achtergevel komt qua indeling en detaillering grotendeels overeen met de voorgevel.

Waardering.

De stal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van modelboerderijen op landgoederen in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de ornamentiek. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van met name het exterieur en de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het complex is belangrijk vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid van een dergelijk ontwerp.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal

Neobarokke elementen