Inleiding.

Het complex bestaat uit de R.K. ST. WILLEBRORDKERK (1) en het omliggende processiepark met BEELDEN (2) en LOURDESGROT (3) in Traditionalistische stijl met elementen van neogotiek. De voorganger van deze kerk uit 1841 is omgebouwd tot buurthuis en staat naast de eveneens niet van Rijkswege beschermde pastorie. De huidige kerk is gebouwd in 1925-1926 in opdracht van bouwpastoor P. Bastiaansen. De architect was J.H.H. van Groenendaal en tezamen bouwden zij de kerk naar het voorbeeld van de Rozenkranskerk te Lourdes. De bouw van de kerk was het resultaat van een gericht streven tot verheffing van de bevolking van St. Willebrord en het stichten van een bedevaartsplaats. Het processiepark werd kort na de oplevering van de kerk aangelegd. De beeldengroepen, bestaande uit het Mariabeeld, een Piëta, Kruisiging en Grafleggingsbeeld werden geplaatst in 1932-1934. De Lourdesgrot met buitenpreekstoel was in 1926 de vervanger van een grot uit 1885 aan de Dorpsstraat. De laatste werd afgebroken toen de nieuwe grot gereed kwam.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, met name de ontwikkeling van het katholicisme en de stichting van nieuwe bedevaartplaatsen in het Interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van processieparken. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect. Het geheel heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek. De ensemblewaarde is ook gelegen in de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen en wegen. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen van het complex. Het complex heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de typologische zeldzaamheid van de kerkplattegrond en het omliggende processiepark.