Inleiding.

Het complex bestaat uit het HERENHUIS Jerusalem (1) met een aangebouwde garage c.a. met bijbehorend afsluitend hekwerk uit 1925 (2). Achter dit geheel ligt de ommuurde tuin. De gevel van het herenhuis is gebouwd in 1890 in Neo-renaissance stijl in opdracht van mejuffrouw M.J.C.F. de Ram door architect R.H.C. van Someren. De aanbouw en het hek zijn in stijl verwant. Het huis is voorzien van een zeer grote ommuurde tuin, die doorloopt tot de erachter gelegen weg, de Schoolstraat. De grootte van tuin en perceel zijn opmerkelijk te noemen voor de binnenstad van Bergen op Zoom.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van herenhuizen in het bestaande stedelijk weefsel en tevens is het van belang voor de typologische ontwikkeling van het stedelijke herenhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de onderdelen van het complex. Het complex is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.