Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517070
Complexnummer
517069 - Herenhuis met garage
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82691/29
Kadastrale aanduiding
Bergen op Zoom G 5129
Hoogstraat 15, 4611 MS te Bergen op Zoom

Omschrijving

Inleiding.

Het HERENHUIS Jerusalem is gebouwd in 1890 in opdracht van mejuffrouw M.J.C.F. de Ram door architect R.H.C. van Someren. Het pand, gelegen op de hoek van de Keizerstraat, is gebouwd in Neo-renaissance stijl. Tussen dit huis en het aangrenzende pand bevindt zich een dichtgebouwde poortdoorgang.

Omschrijving.

Het tweelaagse HERENHUIS van vijf traveeën heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond en is gedeeltelijk onderkelderd. Het afgeplatte dak is voorzien van een schild met ruberoidleien en twee eenvoudige zinken oeil de boeuf dakvensters. De voorgevel is opgetrokken uit machinale baksteen. Horizontale accenten van hardsteen zijn de rustica plint met getoogde kelderlichten, de speklagen bij onder- wissel- en bovendorpel van de schuifvensters en de cordonlijst. De dorpels, trapje voor de voordeur, aanzet- en sluitstenen met diamantkop zijn eveneens van hardsteen. De centraal geplaatste voordeur is voorzien van duwstangen, kussenpanelen en smeedijzeren sierroosters. De getoogde boogvelden boven de bovenlichten zijn gevuld met tegels met geometrische decoratie. Deze tegels keren terug als velden onder de vensters van de eerste etage en als uitsparing in het gepleisterde fries. De vensters op de etage worden afgesloten door een strek. Boven het fries bevindt zich de geprofileerde kroonlijst. De zijgevels van het pand zijn geblokt gepleisterd en voorzien van enkele stolpvensters. De grote tuin heeft een baksteen ommuring, voorzien van schuin oplopende steunberen.

Waardering.

Het herenhuis is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van herenhuizen in het bestaande stedelijk weefsel en tevens is het van belang voor de typologische ontwikkeling van het stedelijke herenhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de onderdelen van het complex. Het object is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517069. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Someren, R.H.C. van ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur