Inleiding.

Het complex bestaat uit de voormalige RIJKS H.B.S. (1) en de bijbehorende CONCIERGEWONING annex GYMNASTIEKLOKAAL (2) uit 1884-1885, gelegen in de negentiende eeuwse singelbebouwing. Beide gebouwen zijn uitgevoerd in een rijke Hollandse Neo-renaissancestijl met onderdelen in Chaletstijl. Het ontwerp is van de hand van architect C.P. van Genk. De school werd uitgebreid in dezelfde stijl in 1903 en 1908. Bij een verbouwing in 1958 werd een deel van de achtergevel weggebroken ten gunste van een grotendeels glazen pui met hoofdingang. Ook het trappenhuis werd daarbij veranderd. Het gymnastieklokaal werd aan de achterzijde verbouwd in 1950.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele ontwikkeling en is van belang voor de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Van Genk. Daarnaast is het van belang vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en voor het aanzien daarvan. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen.