Inleiding.

Complex van WOONHUIS (onderdeel I) en FABRIEKSHAL (onderdeel II), gebouwd in opdracht van lederfabrikant J.A. Ligtenberg. De bebouwing is in verschillende perioden tussen circa 1890 en 1925 tot stand gekomen. Het woonhuis en de hal uit 1925 worden beschermd.

Omschrijving.

Het woonhuis ligt evenwijdig aan de straat en is in circa 1890 gebouwd. Haaks daarop staat een langgerekt fabrieksgebouw uit circa 1915 met latere verbouwingen. Evenwijdig aan de straat maar ver naar achteren op het terrein ligt een grote hal uit circa 1925. Na sloop van een bouwmassa die het fabrieksgebouw uit 1915 met deze hal verbond, ligt de hal uit 1925 vrij. Oorspronkelijk stond achter het woonhuis, St. Josephstraat 41 een aaneengesloten reeks fabrieksgebouwen. De tussenliggende bebouwing (een drielaags bakstenen fabrieksgebouw uit 1879, opstallen uit 1888, 1912 en 1920) komt niet voor bescherming in aanmerking.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schoenfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de Expressionistische vormgeving. Het is typologisch zeldzaam, de onderdelen zijn gaaf bewaard gebleven.