517180 - Complex Josephstraat
Achter de Bergen 20, 5104 BX te Dongen
Achter de Bergen 27, 5104 BX te Dongen
Achter de Bergen 33, 5104 BX te Dongen
Achter de Bergen 26, 5104 BX te Dongen
Achter de Bergen 32, 5104 BX te Dongen

Inleiding.

FABRIEKSHAL, gebouwd in 1920 in opdracht van Ligtenberg, naar een ontwerp van H. Frankefort. In het ontwerp zijn elementen van Art Deco verwerkt.

Omschrijving.

Grote tweelaagse hal met een voorgevel van vijf traveeën breed met een symmetrische opzet voorzien van verticale geleding door lisenen. De middelste travee is aan de bovenzijde getrapt. Op de begane grond bevindt zich een brede openslaande deur van metaal met een betonnen band aan de bovenzijde. Erboven is een drietal kleine raampjes aangebracht. Op de verdieping, boven de ingang zijn staande ramen geplaatst. De gevel heeft verder zowel op de begane grond als op de verdieping grote ramen met metalen kozijnen en roedenverdeling. Alle ramen zijn in betonnen omlijstingen gevat. Aan weerszijden van de deur zijn lage pijlers met natuurstenen (granieten) afdekplaat. Daarop zijn opschriften aangebracht: links "HUIB FRANKEFORT/ARCHITECT" en aan de rechterkant (onleesbaar want afgesleten) is een eerste steenlegging herdacht. De rechterhoek heeft een hoger, torenachtig element dat iets boven de dakrand uitsteekt: watertoren De zijgevel is beslagen met moderne metalen platen. In het interieur is een portaal met aan de linkerkant een trap met ijzeren balustrade. De constructie bestaat uit een betonskelet.

Waardering.

De fabriekshal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schoenfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de Expressionistische vormgeving en is van belang als voorbeeld van het werk van H. Frankefort. Het is typologisch zeldzaam, de onderdelen zijn gaaf bewaard gebleven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabriekshal

Frankefort, H. ; Noord-Brabant