Middelstum, Menthedalaan 5 "Mentheda"

Complexomschrijving

Inleiding

VILLA "Mentheda" is met aangebouwd ACHTERHUIS en KOETSHUIS gebouwd in 1896 op een voormalige borgterrein in Middelstum. De "Menthedaborg" was toen al lang afgebroken (waarschijnlijk in 1738), maar de borgstede, de grachten en de appelhoven bleven bewaard. Toen het borgterrein in 1890 in het bezit kwam van Jacob Vinhuizen, liet hij de wierde waarop het borgterrein lag geheel afgraven. Dat gebeurde in 1894. Op het terrein liet hij villa "Mentheda" bouwen in Eclectische stijl, vermoedelijk onder architectuur van Oeds de Leeuw Wieland uit Loppersum. Rondom het pand werd een riante TUIN in een inheemse landschapsstijl aangelegd. In 1934 werd de villa verbouwd waarbij onder andere de houten serre aan de voorzijde werd vervangen door een gemetselde serre en de entree in de westgevel door een venster met keldervenster. In 1948 werd boven de garage onder andere een woonkamer ingericht waarbij er een extra venster boven de garagedeuren werd geplaatst. Deze ingrepen hebben het oorspronkelijke aanzien van het pand nauwelijks aangetast.

De villa met omringend terrein is zeer beeldbepalend gelegen aan de westelijke rand van de oude kern van Middelstum (beschermd dorpsgezicht), ten zuidwesten van de Sint Hypolituskerk. Twee toegangshekken, één (niet origineel) aan de Menthedalaan en één aan de Barthold Entensweg markeren de entree tot villa en koetshuis.

Waardering

Complex, bestaande uit een villa, een landschapstuin en een toegangshek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een riante villa met tuin uit 1896

- vanwege de historische relatie met de voormalige Menthedaborg en de wierde