Inleiding complex

In 1907 in de Polder Klein Houtdijk aan de Gerverskop gebouwd complex, bestaande uit een voormalig DIESELGEMAAL (tegenwoordig elektrisch aangedreven) met bijbehorende MACHINISTENWONING. Het gemaal is blijkens een gevelsteen gesticht door het bestuur van het Waterschap Gerverscop. De architect was E.G. Wentink. Het gemaal diende voor de regeling van de waterhuishouding in de polder Gerverscop. Bij de bouw werd een centrifugaalpomp geplaatst, die werd vervaardigd door de firma Pannevis en zoon (later NV machinefabriek Hoogenlande) in Utrecht. In 1920 werd door dezelfde firma een vacuümpomp geleverd. De machines zijn deels gemoderniseerd, maar nog steeds in functie. De waterin- en uitlaten zijn bij recente renovatie uitgevoerd in beton. De machinistenwoning is aan de achterzijde uitgebreid. Deze aanbouw is van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het aan de Gerverscop, in de polder Klein Houtdijk gelegen complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. voormalig dieselgemaal

2. machinistenwoning

Beide hebben een functionele relatie tot elkaar vanwege de deels voormalige bedrijfsfunctie en hebben dezelfde stijlkenmerken. Evenwijdig aan de Gerverscop bevindt zich de woning. Het gemaal is daarachter gelegen.

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de waterstaatkundige geschiedenis van het gebied, als relatief zeldzaam voorbeeld van een dieselgemaal uit het begin van de twintigste eeuw. Tevens van cultuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van de nog aanwezige machinerieën alsmede van situationele waarde vanwege de onderlinge relatie van de gebouwen en de beeldbepalende ligging aan de Gerverscop in de polder Klein Houtdijk.