Inleiding

Boerderijcomplex "Buitenrust", bestaande uit een 19de-eeuwse STOLPBOERDERIJ van het gekeerde Westfriese type, een vrijstaande VEESTAL uit circa 1930 en een vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend TOEGANGSHEK. In 1862 kreeg de boerderij in opdracht van de toenmalige eigenaar Cornelis Blaauw zijn huidige vorm. De boerderij is gelegen aan de noordwestzijde van de Westerblokker en wordt door een sloot gescheiden van de weg. Over deze sloot is begin jaren '20 een betonnen loopbrug geplaatst, welke in 1992 in dezelfde trant werd vernieuwd.

In 1965 werd de houten achtergevel (NW) van de boerderij vervangen door de huidige bakstenen achtergevel.

Omschrijving

De op een ruim erf gelegen stolpboerderij is met de voorgevel gericht op het zuidoosten en voorzien van een schilddak waarvan de nok haaks staat op de weg. Rechts van de stolpboerderij staat op het achtererf de één bouwlaag hoge veestal die voorzien is van een zadeldak, eveneens met de nok haaks op de weg.

Rechts van de boerderij ligt in de wegsloot een dam waarop een smeedijzeren toegangshek met gietijzeren hekpalen. De voortuin wordt aan de noordoostkant gescheiden van de oprit naar het zij- en achterterrein door een smeedijzeren hekwerk, dat loopt van de voorgevel tot aan de wegsloot.

Waardering

Het boerderijcomplex "Buitenrust" is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van streek-eigen 19de-eeuwse agrarische bouwkunst op het platteland van West-Friesland.