517431 - Hoeve Buitenrust
Bij Westerblokker 159, 1695 AE te Blokker

Omschrijving

De VEESTAL van boerderijcomplex Buitenrust is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. Het linkerdakschild (ZW) is gedekt met rode Hollandse pannen, op het rechterdakschild (NO) liggen gesmoorde, zwartgeglazuurde en rode Hollandse pannen. De in rode baksteen opgetrokken gevels hebben een gecementeerde plint en zijn voorzien van muurankers op halve gevelhoogte. De voor- (ZO) en achtergevel (NW) hebben een met smalle staande rabatdelen beklede geveltop met rechte windveren. In de geveltop van de voorgevel een opgeklampt laadluik met drieruits bovenlicht.

De linkerzijgevel (ZW) is in het midden voorzien van een opgeklampte dubbele deur met rechts hiervan een tweeruits stalvenster.

Onderin de rechterzijgevel (NO) bevinden zich drie met luiken afsluitbare muuropeningen waarvan er twee uitkomen in een tegen de linker helft van de gevel aangebouwd dubbel varkenshok van beton.

De achtergevel heeft in het midden van de begane grond een drieruits stalvenster.

Waardering

De veestal is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex "Buitenrust".

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal