Inleiding

Complex bestaande uit een WINKELWONING uit 1901 gelegen in de gesloten straatwand aan de westzijde van de Kerkstraat en een op het achtererf hiervan gesitueerd PAKHUIS uit 1903. Het Art Nouveau winkelpand werd ontworpen door de Schager architect P. Snel in opdracht van sigarenhandelaar C.J. van Buchem, onder de naam "fa. C. Woesthoff". Tot 1937 was het pand in gebruik als koffie, thee- en sigarenhandel en vanaf die tijd als kantoorboekhandel en drukkerij. Het winkelpand bezit een tegelfries en tegeltableaus van de hand van plateelbakkerij 'De Distel' uit Amsterdam. Het aan de noordoostzijde van het Glop gelegen pakhuis deed tevens dienst als koffiebranderij en tabakskerverij.

Waardering

Het complex aan de Kerkstraat bestaande uit een winkelpand met bijbehorend pakhuis is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een winkelwoning in Art Nouveaustijl uit het begin van de twintigste eeuw. Tevens heeft het complex zeldzaamheidswaarde vanwege het gaaf bewaard gebleven interieur. Het complex heeft ensemblewaarde en beeldbepalende waarde als onderdeel van de winkelstraat in het centrum van Hoorn.