517435 - Winkelwoning en pakhuis
Bij Kerkstraat 15, 1621 CW te Hoorn

Omschrijving

Pakhuis van twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak gedekt met rode kruispannen. De plattegrond van het pand sluit aan bij de gerende achterrooilijn en heeft de vorm van een parallellogram. De gerende voor- en achtergevel zijn opgetrokken in rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg, afgewisseld met banden van oranjegele verblendsteen ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters en deuren. Boven de vensters en deuren bevinden zich segmentbogen van oranjerode verblendsteen met een boogvulling van grijze baksteen, oranjegele en oranjerode verblendsteen. De zijgevels zijn gesloten. De noordelijke zijgevel is gecementeerd, de zuidgevel opgetrokken uit secundair verwerkte gele en rode baksteen. De buitenmuren worden afgesloten door een omgaande lijstgoot op geprofileerde gootklossen. De voor- en achtergevel hebben onder de lijstgoot een fries van grijze baksteen, rode baksteen, en oranjegele verblendsteen. Ter hoogte van de verdiepingsvloer bevinden zich in de voor- en achtergevel schootankers.

De voorgevel (O) heeft een symmetrisch opzet met in het midden van de hoge begane grond een dubbele paneeldeur voorzien van een diagonale beschieting en een vierruits bovenlicht. Links en rechts een zesruits schuifvenster. In het midden van de eerste verdieping bevindt zich een dubbele paneeldeur (laaddeur) voorzien van vier ramen, geflankeerd door twee gekoppelde vensters. Deze vensters hebben vaste ramen en een valraam als bovenlicht en zijn voorzien van diagonale roeden. In het midden van het voorschild staat een dakkapel met een vergelijkbare maar kleinere deur als die in de tweede bouwlaag. De dakkapel heeft een zadeldak met rode kruispannen en een overstek waaronder vertikaal beschot.

In de achtergevel (W) bevindt zich van links naar rechts een dubbele paneeldeur als middenvoor, twee getoogde gietijzeren stalvensters en een klein venster. De eerste verdieping heeft links een vierruits vast raam, in het midden een tot raam gewijzigde deur, en rechts een vierruits schuifvenster.

Inwendig is het pakhuis grotendeels oorspronkelijk en onder meer voorzien van dubbele vloerluiken voor de deuren in de achtergevel en een beschoten gordingenkap met boven de genoemde luiken een ijzeren hijshaak. De oorspronkelijke gemetselde tabakseest met ijzeren deur is niet meer aanwezig.

Waardering

Het pakhuis is van algemeen belang wegens architectuurhistorisch en cultuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het gaaf bewaard gebleven winkelcomplex aan de Kerkstraat.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Tabakskerverij