Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de kom van Beers ligt de door het rijk beschermde R.K. St. Lambertuskerk. Het gebouw heeft een middeleeuwse toren, waarop in 1891 door C. Franssen aansluitend op de toren een neogotische kruisbasiliek met sacristie is ontworpen. Tegen deze kerk bevinden zich een CALVARIEGROEP (1) en een PIETA (2), op het bijbehorende kerkhof bevindt zich een achttal bijzondere GRAFKRUISEN (3-10).

Het complex van kerk en beeldengroepen is van algemeen belang.

Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkelijke buitensculptuur.

Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is typerend voor het werk van het atelier Van der Geld. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers.

Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.