Bij Kerkeveld 2, 5437 BH te Beers NB

Inleiding

Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een CALVARIEGROEP met HEILIG GRAF onder afdak, waarvoor het graf van pastoor Bertens uit 1933. Het ontwerp van het geheel is van C. Franssen en dateert uit 1917-'18; de beelden zijn van de hand van H. van der Geld.

Omschrijving

Onder een houten lessenaarsdak, met houten korbelen bevestigd aan de zuidelijke transeptfaçade, staat een calvarieberg met drie kalkstenen beelden (Christus, Maria en Johannes) op een gecementeerde rotspartij. Aan de voorzijde van de rots staat een deels in baksteen en deels in hardsteen uitgevoerd Heilig Graf, waarin een liggend christusbeeld. Het graf is afgedekt met een mensa. Vóór dit altaar ligt een hardstenen zerk met de tekst: "Hier rust / de Z.E.W. heer A.C. Bertens / geb. te Udenhout 2 nov.

1801 / bijna 28 jaar pastoor te Beers / en aldaar overleden 10 maart 1933 / R.I.P.".

Waardering

Het grafmonument met calvarieberg is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkelijke buitensculptuur. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is typerend voor het werk van het atelier Van der Geld. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg Rooms-katholieke kerk
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkruis Katholieke begraafplaats