Inleiding

De twee KAASPAKHUIZEN uit 1919 van de architect P.D. Stuurman uit Waddinxveen zijn in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd. De Bond van Kaasproducenten werd in 1914 opgericht en was toendertijd de enige kaascoöperatie in Nederland. De Coöperatieve Producenten-Handelsvereniging (kortweg De Producent) gaf in 1915 de opdracht de pakhuizen aan de Wachtelstraat te bouwen. De Producent was één van de eerste (en grootste) kaascoöperatie voor boerenkaas in Nederland. De pakhuizen fungeren voor de opslag van kaas tijdens de rijping na de bereiding en korte rijpingsperiode van twee weken bij de boer. De opslag, het rijpingsproces en de verkoop wordt in dit gebouw georganiseerd.

De pakhuizen vervullen nog steeds de oorspronkelijke functie en worden ook op dezelfde wijze, met gebruikmaking van de oorspronkelijke kaasstellingen, gebruikt. In 1949 werden beide pakhuizen door Stuurman verbouwd. Hierbij werd de voorgevel van het linker pakhuis en het voorste gedeelte van het rechter pakhuis vervangen. Bovendien kregen beide pakhuizen een extra verdieping en een nieuwe kap (met schilddak). Belendend, ten zuid-westen van het complex, staat een (voormalige) zuivelfabriek van latere datum, die uitgesloten is van bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Het complex, dat bestaat uit twee pakhuizen, ligt aan de Kromme Gouwe. De pakhuizen staan haaks op het water en parallel ten opzichte van elkaar. De twee pakhuizen staan op circa twee meter afstand van elkaar en zijn op enkele plaatsen (op de begane grond en via loopbruggen) met elkaar verbonden.

Waardering

De pakhuizen aan de Wachtelstraat 52/52A zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

De pakhuizen hebben cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een functie en vanwege de rol die ze spelen in de geschiedenis van de kaasproduktie te Gouda.

De pakhuizen hebben architectuur-historische waarde als representatief voorbeeld van een bouwtype en vanwege de historische indeling van het interieur.

De pakhuizen hebben stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Kromme Gouwe en de relatie tussen de pakhuizen onderling.

Het interieur van de pakhuizen is redelijk gaaf.

De kaaspakhuizen vertegenwoordigen vanwege de functie en de omvang aanzienlijke zeldzaamheidswaarde.