Inleiding

Het complex bestaat uit de AMBACHTSSCHOOL met ERFAFSCHEIDING en de bijbehordende CONCIERGEWONING. Begin jaren dertig ontwerpt de Haagse architect Jos Duijnstee in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid een nieuwe behuizing voor de ambachtsschool voor Gouda en Omstreken (opgericht 1910) met een conciergewoning aan de Graaf Florisweg. De Graaf Florisweg heette vanaf de Middeleeuwen Oude Gouwe en sinds 1903 heeft de weg de huidige benaming. In 1936 wordt de straat verbreed en de weteringen erlangs gedempt. De school ligt tegenover het vrijstaande complex van het Sint Jozefziekenhuis (Graaf Florisweg 77), dat in dezelfde tijd gebouwd werd.

Rechts van het schoolgebouw bevindt zich de conciërgewoning.

De vrijstaande gebouwen op het binnenterrein (een hout- en ijzerloods en een voormalige gymzaal zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De school ligt - net als de woning - licht terug ten opzichte van de Graaf Florisweg. Voor de school is zo een schoolplein ontstaan, dat van de weg afgeschermd wordt met een ijzeren hek. Deze erfafscheiding bestaat uit een smeedijzeren hek, dat op een bakstenen plint staat en uitgevoerd is met bakstenen pijlers. De entree wordt gevormd door hoger opgemetselde pijlers, die bekroond worden door smeedijzeren lantaarns. Het entreehek bestaat uit dubbele draaihekken.

Tussen de school en de conciërgewoning bevindt zich eveneens een ijzeren, dubbel draaihek.

Achter de school bevindt zich een binnenterrein, dat met een gazon en enkele bomen ingericht is.

Waardering

De ambachtsschool met erfafscheiding en met bijbehorende conciërgewoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

De school met bijbehorende conciërgewoning is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een functie en een type school.

De school met bijbehorende conciërgewoning is van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een bouwstijl en -tijd en vanwege de hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

De school met erfafscheiding en met bijbehorende conciërgewoning heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging - als vrijstaand complex - langs de Graaf Florisweg, de ruimtelijke relatie met de overige complexen aan deze weg en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de school en de woning onderling.

De school met erfafscheiding en met bijbehorende conciërgewoning is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, detaillering, materiaalgebruik en interieur.