Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517603
Complexnummer
517601 - Ambachtsschool
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82982/172
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Gouda I 3838
Graaf Florisweg 62, 2805 AM te Gouda

Omschrijving

Inleiding

In 1910 wordt de ambachtsschool voor Gouda en Omstreken opgericht. Begin jaren dertig ontwerpt de Haagse architect Jos Duijnstee een nieuwe behuizing voor de school met bijbehorende CONCIëRGEWONING in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. In 1932 verhuist de school naar de Graaf Florisweg 64.

Omschrijving

De conciërgewoning is opgetrokken vanuit een samengestelde plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een met rode, verbeterde Hollandse pannen gedekt samengestelde schildkap met overstek. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde als aan de rechterzijde worden de schilden doorsneden door een dakkapel met houten overstek en drie ramen. Aan de achterzijde is een uitbouw met een plat dak gerealiseerd. Het platte dak fungeert als balkon en heeft een houten balustrade. Tegen de achtergevel (ter hoogte van de uitbouw) is een deels zelfstandige, gepleisterde schoorsteen gemetseld. De woning komt in detaillering en materiaalgebruik grotendeels overeen met het schoolgebouw. De bakstenen gevels zijn in Noors verband opgemetseld. De achtergevel is gedeeltelijk gepleisterd, de rechterzijgevel geheel. De rechtgesloten vensters worden afgesloten met betonnen waterlijsten en bevatten samengestelde kozijnen. Daarin zijn vaste - en draairamen geplaatst.

De voorgevel bevat een langgerekt kozijn met gekoppelde, staande ramen.

De linkerzijgevel heeft een risalerend hoekpaviljoen met een venster (voorzien van een samengesteld kozijn) net onder het dakoverstek. De rechter travee bevat de entree en drie gekoppelde staande ramen onder een gemeenschappelijke betonnen lijst. De rechterzijgevel is grotendeels blind. De asymmetrische achtergevel bevat onder meer een entree en openslaande dubbele tuindeuren. Ter hoogte van het balkon is de gevel doorgetrokken tot aan de dakkapel. Hierin is een openslaande deur naar het balkon geplaatst.

Waardering

De conciërgewoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

De conciërgewoning is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een functie en als onderdeel van het schoolcomplex.

De conciërgewoning is van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een bouwstijl en -tijd en vanwege de hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

De conciërgewoning heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging naast de school en de ruimtelijk-functionele relatie met de school.

De conciërgewoning is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517601. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
stijlzuiver
Nieuwe Zakelijkheid

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Duynstee, J. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur