Inleiding

VILLA "Meerwegen" met KOETSHUIS, gelegen op een geaccidenteerd terrein. Het pand vormt met meerdere monumentale villa's een ensemble langs de Utrechtseweg. Ter rechter zijde van het hoofdgebouw bevindt zich een oprijlaan, waaraan een koetshuis is gelegen.

De villa is vermoedelijk omstreeks 1900 gebouwd. De architect en de opdrachtgever zijn niet bekend. Het pand is in een eclectische bouwstijl ontworpen, waarin invloeden uit het neoclassicisme en de Franse neorenaissance zijn gecombineerd.

Het hoofdgebouw is in de jaren negentig van de twintigste eeuw uitgebreid aan de achterzijde op de begane grond en de linker zijgevel, waar zich een brandtrap bevindt. Deze toevoegingen vallen, evenals het later aangebrachte balkon hek, buiten de bescherming.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1 het op het midden van het terrein gelegen villa. Dit pand bezit een vierkante plattegrond met twee bouwlagen. Deze bouwmassa wordt gedekt door een afgeplat schilddak.

2 een aan de oostzijde van het perceel gelegen koetshuis.

Het pand bezit één bouwlaag met zadeldak op een rechthoekige plattegrond.

Waardering

Villa "Meerwegen" met koetshuis, is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa met koetshuis, dat in eclectische bouwstijl is vormgegeven, waarin de invloeden van de Franse neorenaissance het aanzicht bepalen. De villa vormt samen met het koetshuis een onderdeel van een ensemble, bestaande uit meerdere villa's langs de Utrechtseweg. Van stedenbouwkundige waarde vanwege zijn markante ligging en deel uitmakend van een villawijk.