Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517699
Complexnummer
517697 - Meerwegen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82798/120
Kadastrale aanduiding
Amersfoort H 4325
Bij Utrechtseweg 125, 3818 EC te Amersfoort

Omschrijving

Omschrijving

Het bij het Herenhuis behorende KOETSHUIS is op enige afstand aan de oostzijde van het hoofdgebouw gelegen en is bereikbaar via een oprijlaan. Het op een plint staande pand bezit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond met zadeldak, dat evenals het herenhuis met blauwe kruispannen is bedekt. De gevels zijn wit gepleisterd. In het pleisterwerk zijn boven de vensters en toegangen de contouren van gedrukte bogen met daarin aanzet- en sluitstenen aangegeven.

De voorgevel (zuidzijde) met daarin de voormalige toegang is evenals het herenhuis op de Utrechtseweg georiënteerd. De toegangsdeuren zijn vervangen en vallen buiten de bescherming. In de topgevel bevindt zich een venster, dat door een luik kan worden toegedekt. De topgevel wordt bekroond door een met houtsnijwerk versierde makelaar in de nok van het overstekende dak.

De linker zijgevel kan worden onderverdeeld in vier traveeën, waarbij in de linker een deur met drielichtsbovenlicht is ondergebracht. De andere drie traveeën bestaan uit een drielichtsvensters met drielichtsbovenlicht.

Waardering

Het koetshuis behorende bij het herenhuis Meerweg is van algemeen belang vanwege zijn rchitectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in eclectische bouwstijl uitgevoerd koetshuis. Het pand bezit ensemblewaarde in relatie tot meerdere villa's in de omgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517697. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L) Behorend bij Herenhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden