Inleiding

VILLA "De Wachter" met TENNISHUISJE EN PERGOLA ligt op een uitgestrekt terrein, dat door een lage muur met pijlers van de weg is gescheiden. De bouwmassa ligt evenwijdig en op enige afstand van de Dr. J.P. Heyelaan in een gebied met grote villa's.

De villa werd in 1927-29 gebouwd naar ontwerp van H.Th. Wijdeveld.

De architectuur van de villa sluit met name door de detaillering en het metselverband aan bij de Amsterdamse School, waarbij ook invloeden van het Zakelijk Expressionisme herkenbaar zijn, hetgeen tot uidrukking komt in de sculpturale compositie van de kubische volumina met platte daken.

De opdrachtgever, de familie Langelaan, was eigenaar van Wessel Huygens, een staal- en machinefabriek en gaven Wijdeveld veel vrijheid, waarbij van de faciliteiten van de staalfabriek gebruik gemaakt mocht worden.

Wijdeveld realiseerde zowel wat vormgeving als materialen betreft een vernieuwend ontwerp. De villa heeft tussenvloeren van gewapend beton, die het mogelijk maakten open hoeken in het ontwerp op te nemen.

Vanwege het platte dak had Wijdeveld al zijn overtuigingskracht nodig om het plan door de plaatselijke Schoonheidscommissie te krijgen. Zo betoogde hij dat de verticaal geplaatste 'dakpannen' zonder meer vergelijkbaar waren met schuin geplaatste dakpannen.

De villa is omringd door een grote tuin, waarin een vijver en een pergola zijn gelegen. In 1929 werd een tennishuisje met bijbehorende baan eveneens naar ontwerp van Wijdeveld aangelegd. De tennisbaan is door middel van een pergola met het hoofdgebouw verbonden.

Na aankoop van het pand door de congregatie van de 'Zusters onder de Bogen' werd de villa verbouwd, waarbij de onderdoorgang werd dichtgezet en de garage als kapel werd ingericht. Aan de zuidzijde werd de villa op de begane grond uitgebreid met een serre.

Na het vertrek van de congregatie werd de villa halverwege de jaren tachtig in twee afzonderlijke woningen gesplitst. De genoemde wijzigingen vallen buiten de bescherming.

Het complex van villa De Wachter bestaat uit:

1 de villa

2 de pergola met tennishuisje

Waardering

Villa "De Wachter" met pergola en (voormalig) tennishuisje is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School met invloeden van het Zakelijk Expressionisme, alsmede als vernieuwend bouwtype (in constructie en materiaalgebruik). De villa maakt onderdeel uit van het oeuvre van de internationaal vermaarde architect H.Th. Wijdeveld. Het complex is van ensemble waarde als onderdeel van de villawijk.